hu en de es
Egymást Segítő Egyesület közhasznú szervezet
Alapítva: 1989
Adószámunk: 19173245-1-13
Ma napja van. A honlap utolsó frissítése: 2021.06.16.
ESE Pécel képekben ESE Isaszeg képekben Húsz év az egymást segítésben

2012. június

XVII. évfolyam 4. szám

 

Néhány gondolat folyóiratunk júniusi számából
 
Szegények iskolái
„Nyomort nyomorral megoldani” alcímre kívánkozik az oktatáspolitikának az az elengedő gyakorlata, aminek következtében szegények iskolái működhetnek Magyarországon.
A szegények iskolái – mint minden gettó – hatalmi önzésből, politikai felelőtlenségből, dilettantizmusból szerveződhetett. Mindhárom ok minden közösségi döntési szinten jelen volt, és folyamatosan terebélyesedve átszőtték a társadalmi kontextusokat az önkormányzatokban és a Parlamentben is. Mindhárom ok jelen van ma is, ám a súlyarányuk változott. Hogyan is kezdődött? (A választ Némethy Mária írásában olvashatják.)
 
Országos verseny Pécelen
A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda ősszel indított HARMATCSEPP nevű országos levelező tanulmányi versenyén a tanév során 68 iskola közel kétezer 2., 3. és 4. osztályos tanulója vett részt olvasás-szövegértésből, nyelvtan-helyesírásból, matematikából és hittanból.
A három fordulóból 915 tanuló jutott be a középdöntőbe, amelyre 2012. április 24-én került sor.
A középdöntőből 31 iskola 104 tanulója vett részt az országos döntőn 2012. május 19-én szombaton 11 órakor az iskolában. (M. Cselőtei Ildikó írásából a péceli tanulók helyezését is megismerhetik.)
 
Helyi adók Pécelen
Hej, a nemzeti hetyke betegség: az adókerüléses adómorál Pécelen sem ismeretlen! Olvasom a Péceli Hírekben a 2012. április végi adóhátralékként összesített 121.654.213 Ft nagy összegét, és nem hagy nyugodni a miértje. (A helyzetértékelés után a helyi adózás általános tudnivalóit, a helyi adók 2008 és 2011 közötti alakulását ismerteti Némethy Mária.)
 
Új helyen a Családsegítő
Pécel Város Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata 2012 májusában a Szemere Pál utcából átköltözött az Isaszegi út 3. szám alatti, volt Ráday Pál Gimnázium „FORFA” épületébe. Az átköltözésről Illés Roland megbízott intézményvezetőt kérdeztem, aki elégedettségét fejezte ki az új hellyel kapcsolatban. (A kérdező Cserepes Tímea volt.)
 
Karsai Zsigmond hagyatéka
Karsai Zsigmond festőművész, a Népművészet Mestere emlékkiállításának megnyitó ünnepsége lesz május 26-án a Ráday-kastély felújított Márványistállója avatásának. Zsiga bácsi hagyatékát özvegye, Karsainé Sáfrány Magdolna felajánlotta Pécel városának. A 2012. március 28-i testületi ülésen a péceli képviselők elhatározták, hogy Karsainé Sáfrány Magdával társalapítóként létrehozzák a Karsai Zsigmond Művészeti Alapítványt a hagyaték kezelésére.
Magda nénit felkerestem a megnyitó ünnepség előtt néhány nappal. Beszélgetésünk során a hagyaték sorsával, a kiállítással és az alapítvánnyal kapcsolatos kérdéseimet tettem fel. (Karsainé Sáfrány Magdolnával Apróné Orosz Margit beszélgetett.)
 
A vizek folynak
Az ESE Híradó májusi számában a polgármesterrel készült interjúból megtudhattuk, hogy – törvényi csatlakozási kötelezősége okán – Pécel város víz-csatorna szolgáltatatását Péceli Vízmű helyett a Gyál székhelyű GYÁVIV Kft. ill. névváltozás követően a Dél-Pest megyei Víziközmű Szolgáltató Kft. fogja 2012. júliustól biztosítani. Pécelnek választani kellett a regionális szolgáltatók között, és Pécel Képviselő-testülete választott.
Bérleti-üzemeltetési szerződéssel csatlakozunk a Dél Pest-megyei Víziközmű Szolgáltatóhoz, amelyben 1.100.000 Ft üzletrészt vásárolunk. Így döntött a péceli Képviselő-testület. Ebben az új történetben minden település keresi a „hová, kihez csatlakozás” megoldását. Gödöllő az állami tulajdonú Dunamenti
Vízmű, Isaszeg a Galga-menti társulás felé tájékozódott. A települési döntéseket befolyásoló szempontok ismerete nélkül nehéz az eligazodás. A következmények a jövőben ismerhetők meg. Követjük az eseményeket. Addig is nézzünk vissza a mából, ismerjük meg a péceli közművek történetét, kinek és kiknek köszönhetjük Pécel várossá fejlődését. (Riediger Béla 1974-ben készült írását a péceli vízművek történetéről ismét elolvashatják lapunkban. Az összeállítást Némethy Máriának köszönhetjük.)
 
Fedezzük fel Pécel múltját!
A Pöhlmann-villa lebontásakor többen éreztük, hogy tennünk kell valamit Pécel épített értékeinek megóvása érdekében. Kutatásba kezdtünk, és nagy örömmel értesültünk róla, hogy többen hosszú évek óta elkezdték már földolgozni és lehetőségeikhez képest publikálni kutatásaik eredményét ebben a témában. (Induló sorozatunk első részét „Menjünk a moziba be…” címmel Valentné Albert Éva összeállításában olvashatják.)
 
További címek a tartalomból:
Könyvajánló
Mesés író-olvasó találkozó
Egy álom megvalósulni látszik
Képviselő-testületi ülés Pécelen
Pécel csatlakozott a FAÖT-höz
A szomszédolás folytatódik
Már nem névtelen
Meghiúsult álom
Amatőr költők és írók klubja
Földi Alexandra: Gyöngyök a sárban
Megnyit a Kölyök Tanoda
Átadták az új városközpontot
Karsai Zsigmond emlékkiállítás
Változások a közoktatásban
Forgács Tiborné önéletrajza
Júniusi jeles napok
Hídfelújítás összefogással
Pannon varázs Iisalmiban
Pünkösdi ízcsata és májfadöntés
Hosszútávú időjárás-előrejelzés
Tűzoltó leszek...

 

Csatolt állományok:


 
« Vissza a kezdőoldalra
ESE Alemany Erzsébet
Segítő Ház

2117 Isaszeg, Nap u. 2/b.
Tel: (28) 582-425
Fax: (28) 582-426
Egymást Segítő Egyesület
(ESE)

2119 Pécel, Pihenő u. 2.
Tel: (28) 454-076
Fax: (28) 454-077