hu en de es
Egymást Segítő Egyesület közhasznú szervezet
Alapítva: 1989
Adószámunk: 19173245-1-13
Ma napja van. A honlap utolsó frissítése: 2021.06.16.
ESE Pécel képekben ESE Isaszeg képekben Húsz év az egymást segítésben

2012. május

XVII. évfolyam 3. szám

Néhány gondolat folyóiratunk májusi számából

 

Anyák napjára

Megkérdeztem a három és féléves lányomat, hogy mit szeret anyában. „Hát a lelkét!” – vágta rá azonnal és értetlenül nézett rám. Arckifejezése ezt üzente: egyáltalán hogy lehet ilyet kérdezni, hiszen ez a világ legtermészetesebb dolga. Majd egy picit gondolkozott, és hozzátette: „Meg hogy ad enni, és játszik ve­lem.” Nem is tudja, hogy mennyire bölcs és igaz dolgot mondott… (Bense Balázs írásából)

 

Rendhagyó lakossági fórum a Csatáriban

…A polgármester úr már a bevezetőben leszögezte, nem ígér olyat, amelynek megvalósulására a fennmaradó időben reális esélyt nem lát, viszont nyitott a lakossági kezdeményezésekre, és szívesen fogadja azokat, hiszen – elmondása szerint – egy város vezetése a vezetők és a választópolgárok akarata szerint működik.

A városfejlesztési munkálatokról és egyéb aktualitásokról szóló általános tájékoztatások után a körzet megjelent lakosainak érdeklődése elsősorban az utak leaszfaltozásának idejére irányult – ismerve például a Csatári utca vagy a legtöbb „vezér-utca” helyzetét a dombon/dűlőn. A látvány magáért beszél, bár ma még száraz időben.

A válasz röviden tömören összefoglalva… (A folytatás Cserepes Tímea írásából tudhatja meg.)

 

Kultúra és hagyományok Isaszegen

Beszélgetés Verseczkyné Sziki Évával

– Azt látom, a művelődési otthonban nagyon sokan megfordulnak hétköznap is, bármely napszakban. Bármikor megyek, mindig vannak az előcsarnokban. Elégedettek vagytok az intézmény látogatottságával?

– Igen, mindig sokan megfordulnak nálunk a hét minden napján. Fiatalok, idősebbek egyaránt. Bár azt tapasztaljuk mi is, hogy egyre inkább bezárkóznak az emberek. Ezért találtuk ki, menjünk el hozzájuk. A város más-más részén tartottunk például április elején toborzókat. Örömmel fogadnak bennünket ilyenkor a környék lakói, úgy érzik őket szólítottuk meg, hozzájuk mentünk el, és szívesen eljönnek a későbbi programokra is.

– A havi programotokat áttekintve azt látom, nagy hangsúlyt helyeztek a hagyományok ápolására.

– Ezt tudatosan tesszük, mert szeretnénk elérni, hogy a múlt értékeit át tudjuk örökíteni a jövőbe. Mindannyian hordozzuk az értékeket, mint a fáklyát, a tüzet… (Az isaszegi programok támogatóiról, a Történelmi Napok és az Isaszegi tavasz rendezvénysorozatról, turisztikáról és pénzről is esik szó Apróné Orosz Margit készítette interjúban.)

 

A matematika csodái

Interjú Forgács Tiborné PIOK igazgatóval

A közoktatás mindent hoz-visz. A gyermekjövőt, a mi jövőnket. A jelen oktatáspolitika tervezett és beígért – a teljes közoktatási rendszert érintő – változásai, úgymint:

– iskolák államosítása 2013. január 1-től,

– nemzeti köznevelési törvény 2012. szeptember 1-től,

– hittan vagy erkölcstan tantárgy felmenő rendszerben történő bevezetése,

– a tankötelezettség leszállítása 18 évről 16 évre, továbbá a tanügy kormányzati hovatartozásának kérdései felrázzák minden település oktatás-felelőseit.

Gondolom, Pécelen sincs másképp. Látszólag minden rendben: a 2012/13. tanév beiratkozásai megvoltak, az intézményegység-vezetői pályázatokat a Szemere, a Petőfi általános iskolák és a Ráday Gimnázium vezetésére kiírták. A majd beérkező vezetői pályázatok elbírálása a PIOK igazgatótanács kompetenciája lesz. Vajon a szülők és gyermekek mit éreznek a „ki lesz a fenntartó, kié az épület, miből mennyi” kiszolgáltatottságaiból? – töprengek a találkozás előtt.

(Forgács Tiborné Zsókával Némethy Mária beszélgetett. A fentieken kívül számos érdekes témát érintettek.)

 

Bemutatkozik a PAPE

A város oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok az iskolákban szinte a kezdetektől fogva számos kézműves és hasonló kreatív foglalkozásokat tartottak gyerekeknek, ami arra inspirálta őket, hogy 13 fővel önálló egyesületet alakít­sanak. Így hozták létre 2003 tavaszán a Péceli Alkotó Pedagógusok Egyesületét…

Az éves hagyományos programokról az Egyesület elnökét, Belláné Jenei Sárát kérdeztem.

…Évek óta működő programjaink a fotópályázat és kiállítás, az „alkotó hétvége”, ahol az érdeklődő gyerekek és felnőttek ismerhetik meg és próbálhatják ki a különféle technikákat, illetve az idén immár harmadszorra megrendezésre kerülő nyári tábor, ahol szintén lehetőség nyílik mindezek kipróbálására és gyakorlására.

Év közben több alkalommal tartunk foglalkozásokat, melyen meghívott vendégek is segítenek elsajátítani a különféle technikákat. Így a selyemfestés rejtelmeibe Bakay Zita, a tűzzománcéba Füriné Nagy Edit vezetett be minket. Természetesen a foglalkozásokon egymástól is sokat tanultunk, s igyekszünk megtanítani, továbbadni azokat a kézműves technikákat, amelyeket jobban megismerünk… (A kérdező: Cserepes Tímea volt.)

 

A vízi-közmû szolgáltatásról

Interjú Szöllôsi Ferenc polgármesterrel

Halott-e valaki Pécelen arról, hogy vízi-közmű szolgáltatásról szóló törvény, 2012. július 1-vel komoly változásokra kötelezi az önkormányzatot? És mi lesz a Péceli Vízmű Kft-vel? És a fizetendő víz és csatornadíjak?

Jó sok kérdésem gyűlt össze, és nem kevés anyagot mentettem le az internetről, mire bátorságot vettem, hogy megszólítsak valakit Pécelen, aki biztosakat tudhat a témában. Így jutottam el Szőllősi Ferenc polgármesterhez. (Az interjút Némethy Mária készítette.)

 

További cikkek a tartalomból:

Járások kézcsók nélkül

Megértô nyelv

Nôtt Pest megye lakossága

A Föld Napja?

Szomszédolás

Pécel önmagában is egy múzeum

10 éve már

„Mesélő házak, beszélő múlt!”

Minden rendben a kiskertemben

Észak-déli átkelô

Költészetnap a péceli katolikus templomban

Csatolt állományok:


 
« Vissza a kezdőoldalra
ESE Alemany Erzsébet
Segítő Ház

2117 Isaszeg, Nap u. 2/b.
Tel: (28) 582-425
Fax: (28) 582-426
Egymást Segítő Egyesület
(ESE)

2119 Pécel, Pihenő u. 2.
Tel: (28) 454-076
Fax: (28) 454-077