hu en de es
Egymást Segítő Egyesület közhasznú szervezet
Alapítva: 1989
Adószámunk: 19173245-1-13
Ma napja van. A honlap utolsó frissítése: 2023.01.31.
ESE Pécel képekben ESE Isaszeg képekben Húsz év az egymást segítésben

Az ESE modell születése

Az ESE modell születése több évig tartott.

Pécel és Isaszeg települések, ahol az ESE modell született, a főváros közvetlen közelségében, a Közép-magyarországi régióban vannak, tehát gazdaságilag nem fejletlen térségben. De vannak olyan társadalmi szükségletek, amelyeket még fejlett gazdaság sem tud kielégíteni: a leértékelődött korú, képzetlen, egészségkárosodott, fogyatékkal élő, etnikailag hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását.
Nem megoldott a teljes ápolásra, gondozásra szoruló idős emberek és a fogyatékkal élők ellátása sem. Felismertük a gondozás, a foglalkoztatás, a képzés szükségességét. És elkezdtünk építeni.

Kezdődött egy szociális intézmény felépítésével, ez maga volt a munkahelyteremtő beruházás. A szociális intézményi ellátásokhoz, a teljes ápolási munkákhoz sokféle feladat tartozik: főzés, mosás, takarítás, kertgondozás, karbantartás stb. Megjelent nagyon sokféle foglalkozási szükséglet, amelyekre be kellett tanítani a munkavállalókat. A következő fázis, mikor a szociális gondozás, a megértő-védett foglalkoztatás, a betanító képzés, szervezetileg, szakmailag – megtartva az egymást-segítési értéket – leválasztódott. Létrehoztunk céljában azonos, de tevékenységében elkülönített szervezeteket, amelyekben a komplex segítés alapfázisai: a gondoskodás, a foglalkoztatás, a képzés személyre szólóan megvalósulhat.

Az évek alatt a felépített épületeket Segítő Házaknak szeretjük nevezni, talán ez az elnevezés áll legközelebb a munkánkhoz. A Segítő Házakban sokféle emberi nyomorúság megtalálható, de egyféléből számban és személyben kevés. Az ellátási, szolgáltatási egységek családiasak. A nyomorúságok nem adódnak össze, hanem kisimulnak, megértődnek, és elfogadódással integrálódnak a munkahelyi, vagy az ellátó egységekben. Változatos, sokféle találkozási és kapcsolódási pontok vannak a Segítő Házakban a dolgozók, a bejárók, a látogatók, a hozzátartozók, az ellátottak, a munkatársak között. Az épületek tervezésénél a sok fény, a közösségi, a találkozási terek létesítése, és a funkcióknak való megfelelőség, a nyitottság egyformán szempontok voltak.

Az ESE Segítő Házai nem szegényházak, hanem olyan társadalmi alapellátó szolgálatok, amelyben az egyén, teljes társadalmi státuszának megváltoztatására tényleges esélyt kap abban a lakó környezetben, ahol él.

A modell lényege olyan komplex társadalmi alapellátó intézmény létesítése, felépítése, működtetése, amely maga a munkahelyteremtő beruházás a környezeti társadalmi szükségletek folyamatos kielégítésére.

Az ESE modell három alappillére:
komplex szociális gondoskodás a helyi (kistérségi, járási) szükségletekre,
foglalkoztatás védett munkakörnyezetben,
felnőttképzés munkaviszonyban.


 
« Vissza a kezdőoldalra
ESE Alemany Erzsébet
Segítő Ház

2117 Isaszeg, Nap u. 2/b.
Tel: (28) 582-425
Fax: (28) 582-426
Egymást Segítő Egyesület
(ESE)

2119 Pécel, Pihenő u. 2.
Tel: (28) 454-076
Fax: (28) 454-077